Ekonomi

Sanayi çarkları deprem bölgesinde dönecek

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Abidin Özkaya, deprem bölgesinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Bu sıkıntılı günleri hep birlikte atlatacağımıza gönülden inanıyorum. , devlete ve millete yardım ederek. Allah devletimize ve milletimize güç kuvvet versin” dedi.

Deprem ve sel felaketi bölgelerinin hızla toparlanmasının öncelikli gündemin ortasında olduğuna dikkati çeken Özkaya, “Bölgede ticaret ve sanayi bir an önce canlanarak üretim ve çalışma hayatına başlamalıdır. Bu konuda önemli adımların atıldığını görüyoruz. Devletimiz tüm imkanlarını seferber ediyor. Bölgedeki firmalarımızı elimizden geldiğince desteklemeliyiz. Tedarik ve ödemelerimizde gözetmeli ve bölgeye katkı sağlamalıyız. Mümkün olduğunca bölgesel firmalara öncelik vermeliyiz” dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili ve ilçeyi etkisi altına alan depremin üzerinden yaklaşık iki ay geçtiğini hatırlattı. 50 binden fazla can kaybıyla sonuçlanan deprem ve sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. diledi

Büyüksimitci, yaraları sarmak için tüm Türkiye ve devletin el birliğiyle çalıştığını belirterek, “Bağımız altında faaliyet gösteren tüm Oda ve Borsalarımız aracılığıyla 4 bin 500 tır, 750’ye yakın tır, 6 uçak ve 7 gemi deprem bölgesine ulaştırıldı. TOBB’un çatısı. . Tüm bu yardımlar siz değerli sanayicilerimiz, iş dünyası temsilcileri ve hayırseverlerimiz sayesinde gerçekleşti. Allah hepinizden razı olsun” dedi.

200 bine yakın şirketin depremden olumsuz etkilendiğini vurgulayan Büyüksimitci, “Depremden etkilenen 11 ilimiz ülke ekonomisinin yüzde 10’unu oluşturuyor. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren 200 bine yakın şirketin bu felaketten olumsuz etkilendiği belirtiliyor. 2 milyondan fazla kişinin başka illere sevk edildiği biliniyor. Bölge ekonomisinin canlanması, ticaretin canlanması ve üretimin devam etmesi için depremzede vatandaşlarımızın bir an önce şehirlerine dönmeleri gerekmektedir. Bunun için kalıcı konutlara ihtiyaç var” dedi.

Başkan Büyüksimitci, TOBB bünyesindeki 12 Sanayi Odası Lideri ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun depremden etkilenen 11 ilin ekonomilerinin canlanmasına ve normalleşmesine katkı sağlamak için bir araya geldiklerini belirterek, 5 proje üzerinde fikir birliğine vardıklarını ifade etti.

Toplantıda ele alınan 5 konuya değinen Büyüksimitci, “Görüşmede; My Supplier Concussion Zone’dan Ulusal Gıda Perakendecileri Çalışması, E-Ticaret Pazaryerlerinden Pozitif Ayrışma, Çalışanlara Teknik Ek Tedarik ve Ek Gelir Desteği gibi konularda fikir birliğine vardık. Bu beş unsur ile bölgede ticaretin başlamasını ve sektörde çarkların dönmesini hedefliyoruz. TOBB bünyesinde çalışmalarımız devam ediyor. Sanayicilerimiz bugüne çok önemli katkılarda bulundular ama gelecek de çok değerli. Deprem bölgesini ayağa kaldırmak için hepimizin elimizden gelen katkıyı yapması ve bölge halkını kalıcı konutlara kavuşturması gerekiyor” dedi.

Konuşmasında ihracat rakamlarına da vurgu yapan Lider Büyüksimitci, 2022 yılının 9. ayından itibaren Avrupa ve Amerika pazarlarında yaşanan durgunluk nedeniyle ihracat artış hızının düştüğünü, 50’den fazla kişinin yer aldığı Avrupa pazarının ise hızla büyüdüğünü belirtti. ihracatın yüzde 10’unu gerçekleştirdiklerini, önemli ölçüde etkilediklerini ve bazı segmentlerde bir miktar gerileme yaşadıklarını belirtti. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen bu yılın ocak ayında geçen yılın ocak ayına göre yüzde 5,25 artışla 280 milyon 601 bin dolara ulaştıklarını, yıllık ihracatın ise 3 milyar 932 milyon 572 bin dolar olduğunu sözlerine ekledi.

haber-of.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu